за насза контактfacebookgogle+youtubebez-cenzura

Борбата с чумата – бутафория за милиони

Борбата с чумата - бутафория за милиони Журналистката Генка Шикерова разследва от 1 година как Българската агенция по храните се бори с африканската чума.

Преди година в Странджа върлуваше епидемията по козите и овцете, сега чумата се разпространява по свинете.

Допреди месец Генка работеше за Нова телевизия, разследванията й за дейността на агенцията, за начина, по който организира обществените поръчки и по който ги печелят две фирми, не са излъчени.

Шикерова разполага с писмо, в което директорът на новините на Нова Даниел Чипев уверява агенцията, че телевизията не предвижда излъчването на материал за БАБХ. В резултат на това агенцията отказва официална информация на Шикерова. В средата на юни Нова тв прекрати договорите на Генка и колегата й – Миролюба Бенатова. Ако беше дадена публичност на разследванията й още преди година, вероятно сега България нямаше да е изправена пред екокатастрофа и пред реалната заплаха да бъде унищожен цял отрасъл в животновъдството, в който са инвестирани 3 милиарда лева.

Страната е изправена пред тежка екологична катастрофа. Над 4 милиона килограма заразени трупове ще бъдат заровени някъде край Дунав.

А това са само животните, които ще бъдат избити във фермите в Николово и Бръшлен. Мерките са по разпореждане на Агенцията по храните. Сметката е при средно тегло 70 килограма на животно. Това прави обем от около 200 тира, които трябва бъдат закопани някъде, като същевременно се спазват съответните санитарни изисквания. По думите на директора на Областната дирекция на агенцията в Русе Георги Дяков загробването ще се извърши в дупки на голяма дълбочина на места, намиращи се на територията на свинекомплексите в двете села. Но никой не знае как се случва това в момента. Според действащата нормативна уредба местата за загробване се определят от постоянната комисия към съответния кмет. Няма отговор и на въпроса: може ли на мястото, където са загробени потенциално опасните отпадъци, отново да се отглеждат животни. В случая: възможно ли е тези предприятия да заработят отново на същото място и кога?

Основният проблем сега е

опасността от замърсяване на подпопочвените води,

когато целият този обем започне да гние. Вирусът на африканската чума издържа години. Според данни, публикувани от Центъра за оценка на риска по хранителната верига, той може да остане 50 дни в колбаси, 75 дни в трупове, в замразено месо – 1000 дни, в изсушено – 300 дни, в почвата 160 дни, във водоеми – 180 дни. Според данните, публикувани от центъра, България и Румъния на практика са единствените държави от Европейския съюз, които загробват толкова големи количества умрели животни. Румъния е пример за това как не трябва да се прави. Положителният пример е Чехия, която тази година обяви, че на територията й вече няма болни животни.

Директорът на агенцията по храните Дамян Илиев упорито мълчи. Последното, което съобщи по темата преди десетина дни, е, че загубите за икономиката могат да достигнат 2 млрд. лв., ако заразата не бъде овладяна. Заразата очевидно не е овладяна, а Илиев отново изчезна от публичното пространство.

Точно преди година той задейства механизмите на цялата държавна машина, за да

блокира възможността двата действащи у нас екарисажа да участват

в обществената поръчка за обезвреждане на трупове. Това доведе до затваряне на екарисажа в Шумен и ограничаване на работата на този във Варна. Така се стигна до подписването на първите договори за обезвреждане на трупове с мобилни инсталации на фирмите “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” и на практика елиминирането на екарисажите. Общият капацитет на четирите инсинератора, които работят по договор с държавата, е 32 тона на денонощие. За сравнение общият капацитет на екарисажите е 180 тона на денонощие. Миналата година след заседание в Министерски съвет по повод мерките, които трябва да се вземат за ограничаване разпространението на африканската чума у нас, на въпрос в състояние ли са инсинераторите да поемат труповете при по-сериозно развитие на заболяването, шефът на агенцията Илиев отговори, че са в състояние и че при екстремна ситуация могат да работят по 20 часа, като се увеличи капацитетът им.

В пика на епидемията в Странджа миналата година двата инсинератора на “Син кръст 2016” стояха в продължение на няколко дни неработещи на паркинг на Околовръстното шосе в столицата. Отговор какво се е случвало в този момент с труповете от 22 области в страната, които фирмата трябва да обезврежда по договора си БАБХ, агенцията не даде. Дамян Илиев отказва отговор по достъп до информация. Двете фирми също.

Пак в края на юли миналата година кметът на Калояновец, Старозагорско, където уж работеше инсинераторът на “Еко БГ СЖП”, откри ями с незаконно загробени огромни количества патици и прасета. Извършителят е неизвестен.

Всичко това се случи на фона на явно задаващата се епидемия от африканска чума и уж взетите строги превантивни мерки за ограничаването й в Странджа. В края на миналата и в началото на тази година агенцията по храните

сключи нови договори със “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” до 2020 г. за общо 30 милиона лева.

И според предишните, и според сегашните договори тези фирми трябва да действат и в случаи на епидемии, като отидат на място, но БАБХ не ги изпрати нито при евтаназията в Странджа миналото лято, нито в последвалите огнища на птичи грип. Миналата година парите, които агенцията им дава периодично, бяха увеличавани с мотива за усложнената епизоотична обстановка. Така например в допълнителен анекс, сключен на 16 ноември 2018 г., излиза, че за 34 дни, без да има епидемия, у нас са унищожени близо 2700 тона животински трупове, при положение че средномесечното количеството е около 700 тона. Обяснение как е възможно това Агенцията по храните не дава.

Според официалния отговор на БАБХ, разпространен тези дни във връзка с чумата по свинете, инсинераторите не се използват, защото “това ще удължи времетраенето на процеса по обезвреждане на заразените трупове и биологичните маси. В случай на африканска чума по свинете най-удачният метод се явява загробването”.

Истината е, че инсинераторите нямат капацитет за това.

За да изгорят труповете само от Николово и Бръшлен, ще са им необходими повече от четири месеца, при условие че не правят нищо друго. Интересно е, че именно възможността да реагират бързо и на място в случай на епидемия е основното конкурентно предимство на мобилните инсинератори, посочено по време на кандидатстването за обществената поръчка. Възможност, която до този момент не е използвана нито веднъж.

Според Наредба 22 за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти извън регистрираните за това обекти това е допустимо, когато отпадъкът произхожда от труднодостъпни райони и не е възможно да бъдe транспортиран; когато има повишен риск от разпространение на заразна болест по животните; не могат да бъдат обезвредени чрез термична обработка или съответните предприятия не работят.

В случая БАБХ използва аргумента “опасност от зараза”, като в същото време не дава обяснение как ще предотврати разпространението на заразата през подпочвените води вследствие на заравянето на хиляди тонове трупове. До този момент екарисажите не са задействани за ограничаване на кризата. Практиката показва, че те са използвани в овладяването на силно заразни заболявания като синия език, заразния модуларен дерматит и птичия грип.

Друг проблем е свързан с унищожаването на продукцията, произведена от месо от фермата в Николово.

По заповед на БАБХ тя също трябва да бъде обезвредена. Само месокомбинатът в Свищов трябва да предаде за унищожаване 30 тона готова и полуготова продукция. Въпросът е: къде? Защото това най-вероятно трябва да се случи в протектираните от Дамян Илиев мобилни инсинератори. Освен тези, които имат подписан договор по обществена поръчка с агенцията, у нас има още няколко мобилни инсталации. Но са с малък капацитет и нямат помещения за складиране. Те работят, паркирани насред полуразрушени ТКЗС-та в компанията на кучета, гризачи и птици, което обезсмисля всички мерки за превенция. И това не е единственият пример за бутафорията на предприетите действия.

На 17 юли агенцията разпространи информационен клип колко опасно е заболяването. В него се казва, че вирусът се разпространява и чрез опаковките на заразена храна, дрехите и обувките на хората. Три дни по-късно – на 20 юли, след като избиха животните на хората от Зидарово, Бургаско, в изпълнение на спешните мерки за ограничаване на заболяването,

защитните дрехи и ръкавиците на служителите на агенцията бяха захвърлени в храстите край селото.

Мълчание има и около проблема с обезвреждането на хранителните отпадъци от ресторантите. Заведенията трябва да имат договор за тяхното обезвреждане. А Агенцията по храните трябва да контролира дали това се прави. „В заведенията по морето например много от тези договори са формални“, разказа ресторантьор, който желае да остане анонимен. Той обясни, че по документи плаща такса за извозване на тези отпадъци, но на практика е принуден да ги изхвърля, защото никой не идва да ги прибере.

В социалните мрежи изтекоха и

снимки как се евтаназират животните в село Николово – с пожарникарска пяна.

Реакцията на потребителите провокира Агенцията по храните да даде някакво обяснение. Според него умъртвяването на свинете се извършва при спазване изискванията на Регламент 1099/2009 относно защита на животните по време на умъртвяване. Използвала се висока концентрация на въглероден диоксид, която гарантирала бързо и ефективно умъртвяване на животните под формата на сух лед, който се покрива с пяна.

В директивата не е описана възможността за прилагането на пяна при евтаназията на свине. Според неофициална информация от хора, които са били на място във фермата в Николово, използваната пяна е тип “Щамекс Ф16/Ф6”. Проблемът според тях е, че това е само сапунена пяна с дребни мехури, които запушват трахеята и задушават механично, а не предизвикват аноксия. Заради това, че е мокра, тя дави животните, като влиза в белия дроб.

„Мерките на БАБХ са хаотични и закъснели“ според депутата от ДПС и бивш заместник-министър на земеделието Бюрхан Абазов. По думите му оградата, която бе построена миналото лято на границата с Румъния, за да спре дивите прасета, прилича по-скоро на заграждение на детска площадка, отколкото на защитно съоръжение. За да си поиграе на защита, Министерството на земеделието даде повече от един милион лева за оградката. Сега иска още пари. Вече за гасенето на пожара.

ДАННИ

По данни на Асоциацията на индустриалните свиневъди в промишлените свинеферми се отглеждат 99% от свинете в България. През последните четири години свиневъдният сектор е увеличил обема си с над 80%.

Консумацията на свинско месо в страната е малко над 250 хил. тона, или приблизително по 35 кг на човек.

Повече от 3 млрд. лв. са инвестициите в индустриалния сектор на свиневъдството в отговор на задължителните изисквания за хуманно отглеждане, биосигурност на фермите, както и повишаване конкурентоспособността на европейския пазар.

20 000 са пряко заетите в сектора, а приходите за бюджета – над 100 млн. лв.

Loading...

За изхранване на поголовието в бранша са необходими около половин милион тона зърно, произведено в България. / segabg.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Лекари объркаха бременни и направиха аборт на друга жена

An error occured during creating the thumbnail.

Случаят с жена, забравена за 6 часа в скенера в болницата в Павликени шокира цяла България. Но медицинските гафове не само…

27 окт. 2019 Свят bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Карбовски: Новината, че деца се взимат от училище без знанието…

An error occured during creating the thumbnail.

Мартин Карбовски за пореден път разбуни духовете с брутален пост в социалната мрежа. Този път той обяви, че новината, че деца…

09 окт. 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Покойният Станчов изпил три виагри преди мача, бил нает да…

An error occured during creating the thumbnail.

Три хапчета виагра е изпил починалият български боксьор Боби Станчов преди злополучния мач срещу Ардит Муржа (Алб). Това разкри за „България Днес“ супервайзерът…

26 сеп. 2019 Свят bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Водачът на взривената на бензиностанция кола сипал метан вместо пропан…

An error occured during creating the thumbnail.

Подобрява се състоянието на жената, която пострада при взрив на бензиностанция в Добрич. При инцидента загина нейната майка, която е била…

19 сеп. 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Работничка в български завод: Шефът ме нарича “мръсен боклук”, подхвърля…

An error occured during creating the thumbnail.

Работниците в шивашка фабрика в Карнобат са подложени на невиждан и унизителен тормоз от страна на шефовете си, разбра ТРГ. Работят…

09 сеп. 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Служителка на МВР: Ако не бях полицай щях да ти…

An error occured during creating the thumbnail.

Грозна сцена от разправия между две жени в Русе. Служителка на МВР връща лични вещи на жена от мъжа, с който живеели заедно. Изглежда, че става дума за…

25 авг. 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Борисов, спиш ли спокойно? Ако имаше грам съвест, трябваше да…

An error occured during creating the thumbnail.

Защо ли питам – той има нерви от волски жили! Ако имаше грам съвест, трябваше да захвърли властта и да се…

18 авг. 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Благоденствие по ГЕРБерски: Всеки четвърти в област Пловдив мизерства

An error occured during creating the thumbnail.

Всеки четвърти, които живее в Пловдивска област, мизерства. По данни на НСИ 22 на сто от хората в региона живеят под…

17 авг. 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Безпрецедентно! ДАНС иска безконтролен достъп по всяко време до данните…

An error occured during creating the thumbnail.

Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) поиска безконтролен и непрекъснат достъп до информацията за всички деца, ученици и студенти в България. Достъпът…

10 авг. 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

“Война за трупове” – разследване, което Нова Телевизия отказа да…

An error occured during creating the thumbnail.

Генка Шикерова публикува в Youtube заедно с Антикорупционния фонд разследване, което бе спряно преди година от Нова телевизия, пишат от dunavmost То…

08 авг. 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Борбата с чумата - бутафория за милиони

An error occured during creating the thumbnail.

 Журналистката Генка Шикерова разследва от 1 година как Българската агенция по храните се бори с африканската чума. Преди година в Странджа…

30 юли 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

В добро психическо здраве и адекватен ли е Бойко Борисов?

An error occured during creating the thumbnail.

Поредна проблемна за държавата седмица е към края си. Седмица, в която лични данни на милиони българи се оказаха незащитени и…

20 юли 2019 Политика bez-cenzura.org No comments

Продължава...

ГДБОП се похвалиха, че арестували някакъв и го обвинили, че…

An error occured during creating the thumbnail.

Има заподозрян за хакерските атаки срещу НАП и той е бил задържан вчера следобед. Това стана ясно от думите на Явор…

17 юли 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Бързият влак от Варна за София се е запалил

An error occured during creating the thumbnail.

На този етап не се изключва версията възпламеняването да е причинено от незагасена цигара Бързият влак от Варна за София престоя 63 минути в гара Своге, съобщава dunavmost.com От…

25 юни 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Мъж с една ръка е принуден да коси крайпътните канавки

An error occured during creating the thumbnail.

52-годишният Пламен Тодоров моли за по-лека работа; кметицата на селото: „Друга работа няма, казах му да напусне, като не може”. ЕДНОРЪК МЪЖ Е ПРИНУДЕН ДА КОСИ КРАЙПЪТНИТЕ КАНАВКИ В СТРАХИЛОВО,…

26 юни 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Пратиха в затвора мъж със 100% инвалидност. Самолекувал се с…

An error occured during creating the thumbnail.

Три месеца затвор ефективно получи 44-годишният Васил Тончовски от Сливен – пенсионер по болест със 100% инвалидност, подсъдим за притежание…

09 юни 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Полицаи раниха деца с граната в Силистра, за 1 юни…

An error occured during creating the thumbnail.

Три деца са пострадали при демонстрационно взривяване на светлинно-звукова граната. Районната прокуратура в Силистра ръководи досъдебното производство. Днес около 11 часа…

01 юни 2019 България bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Андрей Слабаков: Искаме Европа на моралните ценности и културата, а…

An error occured during creating the thumbnail.

При огромен интерес и препълнени зали премина обиколката на кандидатите от листата на ВМРО във врачанско. След с. Чирен и гр. Мездра дойде…

24 май 2019 Политика bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Цензура! БНТ спря предизборен клип на Ангел Джамбазки с безумни…

An error occured during creating the thumbnail.

Това е тенденциозно отношение и демонстрация на незачитане на законите на държавата от медия, която се издържа от средствата на…

23 май 2019 Политика bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Карлос Контрера: Протестиращите цигани в Бургас внушават, че са дискриминирани

An error occured during creating the thumbnail.

Кандидатът на ВМРО посочи, че водата в квартал „Комлука“ е спряна по законен път Цигани от гетото в бургаския квартал „Комлука“…

22 май 2019 Политика bez-cenzura.org No comments

Продължава...

Уточняваме изрично, че публикациите ни нямат за цел да разпалват расова или етническа омраза, нито да създават изкуствено етническо напрежение.

Публикациите ни не са насочени към нито един етнос и в никакъв случай не изразяват враждебност, ненавист, омраза и предразсъдъци към определена етническа група.

В материалите описваме единствено конкретни действителни случки, или конкретни престъпления, като квалификациите, които даваме, се отнасят само за конкретния престъпник /или група престъпници/.

Нашето становище е, че никой не е виновен, че е роден циганин, българин, турчин, евреин или арменец.

Става виновен само единствено тогава, когато извърши престъпление.

Против тези престъпления е и нашата борба.

За авторските права в блога

Съдържанието на bez-cenzura.org е защитено от Закона за авторско право и Наказателния кодекс.

Текстовете, публикувани bez-cenzura.org, могат да се ползват само след писмено разрешение на издателя. « Контакт с нас »

Сайтът не носи отговорност за снимки, публикации и коментари! Това е място без цензура! Ако някой се счита ощетен да се свърже с нас!